Veel daken in Sittard-Geleen zijn geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Uw dak ook?

Welkom op de zonatlas van Sittard-Geleen. De website waarop u in één oogopslag kunt zien of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie.

De zonatlas berekent accuraat, onafhankelijk en met actuele gegevens wat een investering in zonnepanelen u kan opleveren. U kunt de standaardberekening aanpassen aan uw eigen situatie.

De zonatlas heeft voor alle daken in de gemeente berekend hoeveel zonnestroom we op de daken kunnen opwekken. Overweegt u om samen met uw buurtgenoten offertes voor de aanschaf van zonnepanelen aan te vragen? Op de kaart kunt u zien welke daken in uw buurt geschikt zijn. 

Op deze site vindt u verder waardevolle links naar relevante websites waar u meer informatie vindt als u aan de slag wilt met het opwekken van duurzame energie en energiebesparing. 

Naar een duurzame samenleving

Samen werken aan een klimaatbestendig en duurzaam Nederland, dat is de bedoeling van het Klimaatakkoord dat de gemeente Sittard-Geleen in 2008 met het Rijk heeft ondertekend.

Als gemeente hebben we de handschoen opgepakt met ons eigen ‘Duurzaamheidsplan 2008-2016. We hebben op dat gebied al aansprekende resultaten geboekt. Denk bijvoorbeeld aan projecten als de biomassacentrale, zonneboileracties, energiebesparingsteams in de wijk, de duurzame energieringleiding op bedrijventerrein Borrekuil en het convenant duurzaam bouwen. Die projecten dragen hun steentje bij aan een duurzamere samenleving.

Andere duurzaamheidsprojecten die zijn of worden uitgevoerd zijn:

  • Het Groene Net (De energie van de biomassacentrale BES en de restwarmte van Chemelot worden aan elkaar gekoppeld en voorzien woningen, bedrijven en gebouwen van warmte.)
  • Warmtepompprojecten
  • Diverse zonne-energieprojecten
  • Energiezuinige openbare verlichting.
  • Aanschaf 10 groengas- auto’s en een elektrische bestelauto voor het verduurzamen van het gemeentelijk wagenpark
  • Deelname gemeentelijke/provinciale klimaatsubsidies
  • Hergebruik regenwateropvang voor het besproeien van plantsoenen, veegwagens en het reinigen van straatputten

Willen we echter de gevolgen van klimaatverandering, het verkwisten van grondstoffen etc. een halt toeroepen, dan moeten we ons samen met burgers en bedrijfsleven, extra inspannen.

Zonatlas Sittard-Geleen

Nu heeft de gemeente Sittard-Geleen als eerste Limburgse gemeente een zonatlas erbij. De gemeente wil met dit unieke interactieve instrument inwoners en bedrijven helpen met energiebesparing en energieopwekking door het gebruik van zonne-energie. Met een eenvoudige rekenmodule kunnen burgers eenvoudig uitrekenen wat de investering hen oplevert. Inmiddels is de prijs van zonnepanelen gezakt en die van elektriciteit gestegen. Daarmee is de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren financieel interessant geworden. De Zonatlas is echter niet alleen geschikt voor huishoudens. Ook scholen en bedrijven kunnen zien welke kansen er liggen voor het opwekken van duurzame energie.

Ontdek zelf de kansen en reken uit wat een investering u zou kunnen opleveren.

Ruud Guyt
wethouder Duurzaamheid

Houdt u er rekening mee dat de resultaten van de zonatlas voor u een eerste scan zijn, maar niet zijn gemaakt om professioneel advies door een erkende installateur te vervangen. Aan de zonatlas kunnen geen rechten worden ontleend.

Zonatlas op LinkedIn Zonatlas op Facebook Zonatlas op Twitter

Comments are closed.