Voorkomen brandgevaar zonnepanelen – Connectoren/Bekabeling
Afgelopen jaar zijn er meerdere dak-branden geweest waar ondeugdelijke componenten van zonnepaneelsystemen de meest waarschijnlijke oorzaak zijn. Een betrouwbare installatie, waarbij de juiste materialen worden gebruikt, geven een zeer kleine kans op brand. Toch gebruiken sommige installateurs nog materialen waarbij er een verhoogde kans is op complicaties.
Goedkoop is duurkoop
Hoewel wij er al eerder over hebben geschreven, moet u bij de aankoop van zonnepanelen niet alleen letten op de prijs en het (energie) vermogen van de panelen. De gekozen materialen kunnen, naast het feit dat de levensduur sterk kan variëren, ook voor verhoogde (brand) risico’s zorgen. Juiste materialen verkeerd aansluiten zorgt uiteraard ook voor dezelfde gevaren, dus (te) lage installatiekosten kunnen vaak resulteren in te snel afgemaakte installaties. Een vakman kost nu eenmaal geld, dus bespaar niet op uw veiligheid en ga niet voor korte termijn besparingen.
Verhoogd risico – Connectoren
Goedkopere connectoren worden “geknepen”. Lees hierover bij het kopje “connectoren” bij de eerdere blog. Een veelgebruikte omvormer hiervoor is Omnik. Wanneer u zeker wilt weten hoe de kabel aangesloten wordt op de omvormer, vraag dit dan aan de installateur van wie u de offerte ontvangt. Een installateur, die op de hoogte is van de (potentiele) gevaren, zal u vertellen dat de bekabeling wordt geschroefd/gedraaid of er een clicksysteem is. Een installateur die u vertelt dat hij met een knijptang de bekabeling muurvast zet op de omvormer, gebruikt een aansluiting die wordt “geknepen”.
De montage met een knijptang hoeft overigens niet te betekenen dat uw installatie niet goed is aangesloten. Een ervaren installateur laat de bekabeling en omvormer goed op elkaar aansluiten, maar wanneer de aansluiting niet goed gebeurt, is dit de plek waar vonkjes kunnen ontstaan. Goede ervaring is hier dus een ‘must’.
Verhoogd risico – Bekabeling
Vanaf de panelen gaan er kabels richting de omvormer. Dit gaat om twee gelijkstroomkabels en de aardingskabel. De meeste installaties worden geaard, maar dit gebeurt niet altijd terwijl dit verplicht is. De hoofdreden van de aarding van de panelen is de bescherming tegen blikseminslag. Tevens werkt het tegen “energie lekkage” en voorkomt het een statische lading (prettig wanneer u de panelen aanraakt, dan krijgt u geen schok). Energie lekkage houdt in dat de energie die de panelen opwekken niet het net op gaan, maar via de montagematerialen weglekt.
Iedere installatie is anders. Zo varieert het aantal panelen, de afstand tot de omvormer en de gekozen materialen. Een installateur gebruikt meestal de kabel die hij uit een softwareprogramma krijgt, zodat deze een veilige dikte heeft. Er zijn ook installateurs die standaard dikkere kabels gebruiken. Dit is iets prijziger, maar zorgt ervoor dat een kabel nooit te warm kan worden wanneer er veel stroom doorheen gaat. Vraag aan uw installateur welke kabeldikte hij gebruikt. Standaard is de kabeldikte 4 mm bij reguliere installaties bij particulieren.
Stroomkabels kunnen ook gecoat zijn. Dit houdt in dat er een dikkere laag om de kabel heen zit. De dikkere laag voorkomt een knikje in de kabel, waar weerstand kan optreden. Plekken waar weerstand optreedt, worden warmer dan andere delen van de kabel. Hier kan de beschermlaag dus langzaam smelten, wat ook een risico kan veroorzaken.
Uw keuze
Wees scherp op wat u wordt aangeboden. Vraag de installateur hoe hij rekening heeft gehouden met de risico’s en wat hij extra doet om te zorgen dat u veilig kunt genieten van uw zonnestroom opbrengst. Een goede installateur zal zelf over de veiligheid beginnen. Op de eerste plaats wil een installateur natuurlijk de opdracht, maar een installateur wil ook een goede naam houden. Hij zal risico’s willen minimaliseren en kan zijn keuzes goed onderbouwen. Wanneer hij toch een knijpconnector of niet gecoate kabels gebruikt, moet hij u kunnen uitleggen waarom hij daarvoor kiest. Als er wordt aangegeven dat het veilig, maar goedkoper, is dan is het aan u om de finale afwegingen te maken. Veel succes met uw keuze!