Vier soorten zonnepanelen, wat is het verschil!?
Eindelijk is het dan zo ver. De hoge stroomrekening wordt verleden tijd met de aanschaf van zonnepanelen. Fantastisch! Maar nu nog de keuze tussen de zonnepanelen. Wat het het verschil in de verschillende soorten zonnepanelen?
Bron: Duurzame zonnepanelen
In dit artikel wordt uitgegaan van de standaard PV zonnepanelen. Er zijn er 4 soorten zonnepanelen te onderscheiden die we kort bij langs zullen gaan. Alle soorten zonnepanelen hebben voordelen, dus lees er hier alles over.
De meest gebruikte zonnepanelen in de wereld zijn mono kristallijne zonnepanelen. Daarna Polykristallijne, Amorfe (Film) en tot slot de CIGS variant. In Nederland is eigenlijk altijd de keuze alleen tussen de Mono en Polykristallijne, dit artikel is alleen geschreven u te informeren.
Mono kristallijne
Mono kristallijne zijn de zonnecellen met het hoogte rendement. Het is wetenschappers al gelukt om een conversie van 25% van het zonlicht te behalen. Gemiddeld is dit nog zo’n 15% rendement.
Het zonnepaneel heet zo omdat het wordt gemaakt uit 1 groot silicium kristal. Dit zorgt wel voor een hogere aanschafprijs en is niet heel duurzaam om te maken. Een groot nadeel is dat het zonnepaneel niet in iedere vorm kan worden geproduceerd. Er zijn dus standaard maten van deze panelen beschikbaar.
Polykristallijne zonnepanelen
Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere van deze kristallen. Het rendement is iet lager dan Mono kristallijne cellen. In Nederland worden deze type zonnepanelen het meeste gebruikt. Dit komt doordat ze in veel verschillende groottes komen, duurzamer kunnen worden geproduceerd en goedkoper zijn.
Nog een reden dat deze panelen vaak worden gekozen in Nederland, is omdat het hier nog wel eens bewolkt wil zijn. Het rendement van zowel mono- als polykristallijne zonnepanelen is bij bewolking vrijwel gelijk.
Amorfe (film) zonnepanelen
Amorfe (film) zonnepanelen zijn hele flexibele zonnepanelen. Dit komt doordat ze niet met kristallen worden gemaakt. Ze hebben een stuk lager rendement, maar zijn makkelijk te gebruiken op ronde daken. Omdat ze gebogen kunnen worden ogen de zonnepanelen ook erg mooi! Ze sluiten mooi aan op het dak en kunnen vrijwel overal worden geplaatst. De levensduur van deze panelen is gemiddeld wel lager dan Kristallijne zonnepanelen.
CIGS
CIGS staat voor ‘Copper Indium Gallium Selenide’. Naar deze type zonnepanelen is in met name Duitsland veel onderzoek gedaan. Deze panelen behalen gemiddelde tussen de 13-15% rendement. Het maximale behaalde rendement ligt een stuk hoger (21%). Deze optie is tegelijkertijd ook een stuk duurder in de aanschaf. Het grote voordeel aan deze variant is dat hij ook goed werkt bij minder licht. Daarnaast kan een groter rendement worden behaald aan bijvoorbeeld de niet-zonnige zijde van een dak.
Conclusie
Al met al is er dus flink wat ontwikkeld! Naast de functionaliteit van een paneel kan ook nog worden geselecteerd op kleur. Er zijn zelfs bedrijven die zonnepanelen produceren in alle kleuren van de regenboog. Wat vindt u belangrijk?