Gevolgen voor zonnepanelen-installateurs door corona crisis
Onzekere tijden door het coronavirus zorgen voor gezondheidsproblemen, een onvoorspelbare beurs, vakanties die niet doorgaan en banen die op de tocht staan. Particulieren in getroffen sectoren weten soms niet of zij nog vakantietoeslag krijgen of dat dit mogelijk wordt uitgesteld. Het vakantiegeld wordt normaliter in mei of juni uitbetaald, tenzij het expliciet schriftelijk anders is overeengekomen.
Gevolgen zonnepanelen-sector
Voor de meeste zonnepanelen-installateurs beginnen de gevolgen van de corona crisis nu zichtbaar te worden. In het begin waren enkele panelen niet beschikbaar door leveringsproblemen, maar nu merken sommige installateurs ook dat het aantal opdrachten terug begint te lopen. Solar Magazine gaf in een artikel aan dat zes op de zeven installateurs van zonnepanelen al merkt dat de vraag terug loopt. 40% van de installateurs hebben nog maar voor 1 maand of minder werk. De sector maakt zich het meest zorgen over de leveringsproblemen, want installateurs kunnen in de “anderhalve meter samenleving” in principe nog gewoon doorwerken. Wanneer de maatregelen van kracht blijven, hoopt de sector dat ze genoeg panelen en montagemateriaal kunnen blijven verkrijgen.
Particuliere installaties
In de particuliere sector gaat het momenteel twee kanten op. De gepensioneerde klanten stellen in sommige gevallen de installaties liever uit. Dit is geheel te begrijpen en ook zeer verstandig. Monteurs kunnen ook over een poosje de panelen plaatsen wanneer het Covid19 risico beperkter is. Echter door de financiële onzekerheid zeggen nu ook sommige klanten in de leeftijdscategorie van 30-50 jaar de installaties af. Dit heeft grote gevolgen als dit zich doorzet.
Doordat de zomervakanties nu op losse schroeven staan, is er ook een andere kant te zien. Omdat mensen geld besparen op hun vakantie, is er ineens geld over. Door nu geld te investeren in isolatie, zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen, houden mensen in de toekomst meer geld over. De hoop is dus dat wanneer de vakantietoeslag binnenkomt, meer in zonnepanelen en andere verduurzamingsmaatregelen zal worden geïnvesteerd. De consequentie kan zijn dat als veel mensen dit gaan doen, het ertoe zou kunnen leiden dat sommige installaties pas veel later uitgevoerd kunnen worden.
Toekomst
Omdat het duidelijk twee kanten op gaat bij de particuliere sector, is het lastig om te voorspellen wat de precieze consequenties zullen zijn. Voor de commerciële sector en grote zonneparken is het verhaal echter anders. Indien de investeringen gaan teruglopen, zullen deze installateurs last krijgen om hun portefeuille te vullen. Het is onduidelijk of de particuliere sector de bedrijven kan compenseren, dus de hoop is dat veel mensen blijven investeren in de verduurzaming van hun huis. Enerzijds omdat er genoeg werk blijft voor de sector; anderzijds omdat verduurzaming van onze leefomgeving wel door moet gaan.