Salderen, wat is het?

Salderen, nu nog mogelijk maar wat is het nu eigenlijk?

Zonnepanelen zijn mooi, maar wat iedereen weet is dat er fluctuaties zijn in de stroomopbrengst. Zo heb je als er veel zon is een betere opbrengst dan bij bewolking, of sterker nog, dan ’s nachts. Dit resulteert in pieken en dalen. Op sommige momenten krijg je nu eenmaal meer stroom dan op andere.

Salderen, Zonnepanelen

Teveel opwekken

Momenteel kan je de teveel opgewekte stroom terug leveren aan het net. Hierover hoef je door de salderingsregeling geen energiebelasting en BTW te betalen. Voor bezitters van zonnepanelen is dit ideaal. De zonnepanelen worden door het salderen eerder terugverdient.

Wanneer de saldeerregeling wordt aangepast, wat de verwachting is van de regering, zal het veel voordeliger zijn om alle stroom zelf te verbruiken op de momenten dat het wordt opgewekt.

In tijden dat de opgewekte stroom niet direct wordt verbruikt, bijvoorbeeld als je aan het werk bent, zou een opslag systeem die energie kunnen opslaan voor wanneer je thuis komt en de energie wel nodig hebt. Het probleem is, dat opslagsystemen nu nog simpelweg te duur zijn om in te zetten.

De saldeerregeling uitgelegd

Momenteel gaat het als volgt: Jij hebt zonnepanelen op het dak liggen. Deze wekken overdags stroom op, ook als je er niet bent. De stroom die jij zelf opwekt verbruik je overdags (deels) zelf op. Het overschot wat je niet verbruikt wordt nu overgenomen door jouw energieleverancier. Aan het eind van het jaar wordt de opgewekte stroom afgetrokken van het totale verbruik, te zien op de jaarafrekening. Allen de netto verbruikte stroom wordt in rekening gebracht.

Als je meer opwekt dan verbruikt, kan je ook de stroom terug leveren aan de energieleverancier. Iedere leverancier biedt hierin een eigen vergoedingsregeling. Gemiddeld is de prijs hiervan ongeveer gelijk aan de leveringstarieven van je leverancier (excl energiebelasting en BTW). Vaak loont het dus niet om meer zonne-energie op te wekken dan dat je op jaarbasis verbruikt.

Toekomstvisie

In 2050 willen de meeste partijen energieneutraal zijn. Wanneer de salderingsregeling wordt stopgezet of wordt versoberd, zal de markt minder geprikkeld zijn om meer duurzame energie op te wekken. Momenteel wordt kritisch gekeken naar de salderingsregeling. Wat in de komende periode wordt besloten, zal van groot belang zijn voor het doorzetten van deze duurzame trend. De zorg van velen is dat we toch blijven kijken naar vervuilende manieren van energieopwekking als primaire energiebronnen.