Wat hebben zonnepanelen, elektrisch rijden en zelfrijdende auto’s met elkaar te maken?
Het nieuws loopt over van goede berichten over innovaties. Op woensdag 13 september een stuk over de auto Lightyear (zie filmpje) op de Wereld Draait Door. Op 14 september zond de NOS een stuk uit over de zelfrijdende auto. Blijkbaar doet Nederland niet onder voor de grote Amerikaanse bedrijven op gebied van innovatie.
Auto op zonnepanelen
De meeste tegenargumenten op de elektrische auto, hebben meestal te maken met de accu. Deze zou vaak een te beperkt bereik tot gevolg hebben, is (nog) te duur en natuur belastend. Dat laatste argument geldt ook bij de zonneauto. Het weegt echter niet op tegen de uitstoot van een normale diesel of benzineauto.
De zonneauto zou volgens het filmpje bij de Wereld Draait Door een kleinere accu nodig hebben. Dit komt omdat de auto oplaadt, terwijl deze rijdt! Natuurlijk heb je in Nederland af en toe minder zonlicht dan gewild, maar voor woon-werk verkeer lijkt dit de beste optie tot dusver. Wanneer de zon wegblijft, laadt je hem op zoals een normale auto. Wanneer de zon wel schijnt, kan je de auto gebruiken zonder deze aan eerst aan een laadpaal te koppelen!
Zonnepanelen op het dak van uw woning én uw auto
Voorheen werd de overproductie van zonnepanelen in de elektrische auto gestopt. Nu kan dit nu gebruikt worden voor andere zaken. De auto laadt namelijk op als zonnestroom vanuit de panelen op het (huis)dak wordt geproduceerd. Toch is dit een fantastische ontwikkeling voor mensen die nu al zonnepanelen bezitten. De saldeerregeling is nog van kracht, dus de auto kan ook ’s nachts aan de oplader worden gekoppeld.
Veel consumenten vinden het een prettig idee om onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Bezoekers van Zonatlas geven vaak aan dat zij graag van het stroomnet af zouden willen. Door zonnepanelen hopen zij meer onafhankelijk te worden. De ontwikkeling van een zonneauto, zorgt voor minder afhankelijkheid van bedrijven en overheden.
Nog niet van het stroomnet af met zonnepanelen
Doordat de accu’s in Nederland helaas nog te prijzig zijn wordt de stroom van zonnepanelen niet opgeslagen. Deze wordt terug geleverd via het net naar de energieleverancier. Het is dus nog steeds het geval dat zonnepanelen bezitters afhankelijk zijn van een goed werkend stroomnet. Wat opvalt door alle ontwikkelingen in Nederland, is dat we steeds meer bewegen naar een situatie waar zonnepanelenbezitters straks ook echt hun stroom op kunnen slaan.
Een ontwikkeling die ook in Nederland in gang is gezet, is de optie om de stroom met een zout/water batterij op te slaan. De levensduur van deze nieuwe ‘batterij’ is ook een stuk langer dan gebruikelijk is met de huidige manieren van energie opslaan. Batterijen met zout en water zouden wel eens een zeer betaalbare oplossing kunnen worden voor zonnepanelenbezitters. Zonatlas houdt het in ieder geval goed in de gaten, dus blijf onze blogs lezen voor updates!