Top 10 tips bij aanschaf zonnepanelen

De zonnepanelen markt wordt volwassen. De eerste generatie zonnepanelen kopers begint zijn ervaringen te delen en u als (potentieel) toekomstig koper profiteert daarvan. Welke lessen kunt u trekken van deze early adaptors bij uw aankoop proces?

FINANCIEEL AANTREKKELIJK

Zonnepanelen gaan vaak langer mee dan de garanties die worden afgegeven door installateurs en fabrikanten. Fabrikanten geven aan dat zonnepanelen na 25 jaar soms nog 80% van hun opbrengst zouden geven. Dit houdt in dat de panelen dus ook na die tijd nog energie zouden produceren.

Ook op zonatlas.nl laten wij zien dat bij zeer geschikte daken de zonnepanelen al tussen de 7 en 9 jaar zijn terugverdiend. Wanneer zonnepanelen 30 jaar meegaan, zult u dus vier keer uw inleg hebben terugverdiend aan het einde van de rit. Dit komt neer op een rendement van 10% per jaar en is een stuk hoger dan wat de banken u zouden uitkeren. Vergeet niet dat de omvormer één of twee keer vervangen moet worden gedurende die  30 jaar!

SCHAARSTE ONDER INSTALLATEURS

Door de toegenomen vraag, hebben installateurs het erg druk. Installateurs krijgen veel aanvragen van particulieren die overal offertes opvragen, dus soms duurt het even voordat zij de zonnepaneleninstallatie bij u kunnen plaatsen. Er blijken helaas partijen in de markt te zijn die niet de juiste achtergrondkennis hebben, waardoor een installatie verkeerd geplaatst wordt. Soms werken de betrokken installateurs ook niet veilig, veilig werken kost nl tijd en tijd is geld. U bent als opdrachtgever echter ook deels verantwoordelijk, dus dit kan u duur komen te staan.

Let goed op wie u uiteindelijk als installateur kiest, want een goede installateur zorgt ervoor dat uw installatie optimaler geplaatst wordt met beter rendement en een langere levensduur. Let dus niet alleen op prijs, maar zoek de installateur bij wie u het beste gevoel heeft. Een goede naam geeft meer zekerheid bij eventuele problemen in de toekomst.

GELDZAKEN

Hoewel er soms nog vanuit de gemeente of provincie subsidies beschikbaar zijn, hoeft u hier momenteel niet op te rekenen. Wel kunt u de BTW op uw installatie terugvragen van de belastingdienst. Dit scheelt 21% op het totale investeringsbedrag! U meldt zich dan tijdelijk aan als ‘ondernemer’ en kan dan de BTW over de investering terugvragen. Er zijn bedrijven die dit voor u kunnen doen, maar u kunt het ook heel eenvoudig zelf.

Naast een lagere inleg door het terugkrijgen van de btw, kunt u ook salderen. Salderen houdt in dat u de stroom niet hoeft te verbruiken op het moment dat u het produceert. U wekt overdag stroom op en verbruikt bijvoorbeeld de meeste stroom ’s avonds. Aan het einde van het jaar wordt gekeken wat u heeft verbruikt en hier wordt uw opgewekte energie van afgetrokken. Normaal zou u een kleinere (teruglever)vergoeding krijgen voor de opgewekte energie die u niet direct verbruikt. Door de saldeerregeling heeft u echter optimaal profijt van uw zonnepanelen gedurende het hele jaar! De verwachting is dat er in 2020 een alternatief voor salderen komt. Als dit duidelijk is zullen we u daar natuurlijk direct over informeren.

WACHTEN, OF NU INSTAPPEN?

Zonnepanelen, omvormers en technieken zoals accu’s worden steeds goedkoper. Aan de andere kant worden de panelen ook steeds beter. Waarom niet later instappen? Het klopt dat zonnepanelen steeds goedkoper worden, maar later instappen zorgt dat u weer een jaar minder van de opbrengst kunt genieten. Het rendement op de installaties van nu is zo groot, dat de prijsdaling van de installatie niet opweegt tegen de winsten die u krijgt door het eerder te plaatsen. De laatste jaren is te zien dat de prijsdaling niet meer zo scherp is als eerder.

prijsdaling zonnepanelen

Afbeelding door zonnestroomnl

OMVORMER

Houdt er rekening mee dat de omvormer kapot kan gaan tijdens de levensduur van de panelen. Omvormers worden ook steeds goedkoper, maar het is toch weer een paar honderd euro die u moet betalen voor de omvormer. Een te kleine omvormer wordt sneller warm dan een omvormer die goed aansluit op het vermogen van de panelen. Wanneer de omvormer veel te groot is, zal dit resulteren in een lager rendement (omvormer slaat minder snel aan).

Laat u niet wijsmaken dat enkel de duurste omvormer het langer dan 7 jaar zal volhouden. Het hangt af van de montage door de installateur, de locatie, het vermogen en natuurlijk ook het merk. Online kunt u veel lezen, installateurs hebben ook veel ervaring met omvormers die zij plaatsen en willen deze graag delen. Als u twijfels heeft, stel uw vraag dan aan de installateur! De installateur kan u vaak uitleggen waarom hij juist voor een specifiek type omvormer kiest. Als zij hier geen (lange) ervaring mee hebben, kunt u waarschijnlijk beter voor een andere (installateur) kiezen.

AMBASSADEURS

Heeft u kennissen die ook zonnepanelen hebben? Informeer bij deze kennissen waar u verder op moet letten en waar zij tegenaan zijn gelopen. Natuurlijk blijven wij als Zonatlas u zo goed mogelijk helpen. Laat u dus goed informeren en geloof niet alles wat u online leest.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, of wilt u in contact worden gebracht met een installateur via Zonatlas? Mail naar info@zonatlas.nl of bel ons via 088 – 6441700. Het kijken hoe uw dak erbij ligt, kan altijd gratis op www.zonatlas.nl.