Lekkages en zonnepanelen

Zonnepanelen werken optimaal als de zon schijnt en er geen bewolking is. Helaas is het ook wel eens wat minder optimaal weer. Bij forse regenbuien gaan er soms verhalen de ronde dat zonnepanelen lekkages aan daken kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen loopt u geen enkel risico op een lekkage of vochtplekken in of rondom uw woning. Met dit artikel hopen wij duidelijkheid te verschaffen wanneer u extra aandacht moet besteden aan de installatie, omdat uw dak mogelijk een verhoogd risico heeft op lekkage. 

Dakkapellen

Bij dakkapellen is de draagkracht altijd één om rekening mee te houden. Wanneer u na het jaar 2000 een dakkapel heeft aangeschaft, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken. Wanneer u op het dakkapel kunt staan en niet voelt dat het dak meebuigt of beweegt, is de dakkapel in de meeste gevallen bruikbaar voor zonnepanelen. De puntbelasting van zonnepanelen is veel lager dan het gewicht van een persoon. Hiervoor dient wel het juiste bevestigingsmateriaal te worden gekozen in combinatie van de juiste hoeveelheid ballast. 

Een installateur zal inspecteren of uw dak goed afloopt of dat er water op blijft liggen. Als er water op blijft liggen, is er vaak een probleem met de afwatering van het dak. Veel water heeft een flink gewicht, wat alleen maar meer wordt met de toevoeging van zonnepanelen. De installateur zal u waarschijnlijk adviseren om eerst te zorgen voor een betere afvoer, voordat zonnepanelen kunnen worden geplaatst.

Er zijn meerdere manieren van zonnepanelen plaatsen op platte daken (dakkapel is meestal met een plat dak). Om te zorgen dat er niet teveel gewicht op komt, moeten de zonnepanelen landscape worden geplaatst. Daarbij wordt vaak minder ballast gebruikt dan bij een portrait plaatsing. Hiermee wordt het risico op problemen in de toekomst beperkter.

Schuin bitumen dak

Een schuin bitumen dak is niet standaard en kan niet uitgevoerd worden door alle installateurs. Indien u een schuin bitumen dak heeft, vraag dan altijd of de installateur waar u de offerte heeft aangevraagd of deze hier ervaring mee heeft. De meeste installateurs boren liever niet door de dakbedekking heen, maar helaas kan dit vaak niet anders bij schuin of licht hellende bitumen daken.

Afhankelijk van de gekozen bevestigingsmaterialen, is het bij een schuin bitumen dak altijd belangrijk dat de installateur nadenkt over hoe het dak lekkage vrij blijft. Het veiligste is een samenwerking met een dakdekker, maar dit maakt de installatie vaak vele malen duurder. Als u een ervaren installateur kiest, dan heeft deze vaak een passende oplossing voor uw schuine bitumen dak wat financieel ook nog interessant is.

Dakpannen verkeerd terugleggen

Bij installaties op schuine daken met dakpannen is de kans op lekkages heel klein. De zonnepanelen komen op rails te liggen, die met haken aan de panlatten – onder de dakpannen – worden vastgehaakt. De dakpan komt vervolgens weer over de dakhaak te liggen, waardoor het weer een waterkerende functie krijgt.

Het kan voorkomen dat een dakpan verkeerd wordt teruggelegd of dat er (te grote) kieren tussen de haak en dakpan ontstaat. Dit heeft soms te maken met verkeerd gekozen constructiemateriaal. Er zijn verschillende diktes en soorten dakhaken. Soms sluit een dakpan niet mooi aan als deze over een haak valt, waardoor een te grote kier ontstaat. En in sommige gevallen wordt er simpelweg een dakpan over het hoofd gezien wanneer de zonnepanelen worden geplaatst.

Hoewel het vervelend is voor de klant, zijn deze ‘lekkages’ makkelijk te verhelpen. Een monteur ziet vaak snel waar het probleem zit, dus deze kan binnen enkele minuten de dakpan terugleggen. Een manier voor particulieren om dit soort problemen te voorkomen, is te kiezen voor een partij die voor de installatie een schouw komt uitvoeren, zodat duidelijk is welk type constructiemateriaal gekozen moet worden. Tevens kan goedkoop hier duurkoop zijn. Een installateur die meerdere installaties moet afronden op een dag, ziet sneller een niet teruggeschoven dakpan over het hoofd. Leest u daarom goed recensies door. Foutjes kunnen gebeuren, maar wees altijd bewust van deze zaken in het maken van een keuze voor een installateur.

Stalen/aluminium (golfplaten) dak

Dit daktype is zeer geschikt voor zonnepanelen. Echter niet alle installateurs kunnen hiermee overweg, dus vraag aan de installateur of zij hiermee ervaring hebben.

Wanneer de steunbalken (vaak hout) onder het dak goed zichtbaar zijn, worden de zonnepanelen hier vaak met grote schroeven aan bevestigd. Om dit goed waterdicht te krijgen, wordt vaak gekozen voor rubberen ringen. Deze hebben een lange levensduur en kunnen het gat waar de schroef doorheen komt weer afdichten.

Conclusie

De meeste problemen zijn te voorkomen door ervaren installateurs. Lekkages zijn gelukkig erg zeldzaam en zijn goed te voorkomen door een betrouwbare installateur.

Let bij de aanschaf van uw zonnepanelen installatie goed op waar u de zonnepanelen koopt en vraag of de installateur ervaring heeft met uw dak-type. De prijzen van installateurs liggen vaak dicht bij elkaar, prijsverschillen onderling hebben een verklaring. Indien een installateur een totaalprijs geeft, kunt u vragen om een specificatie van de posten. Als de installatiekosten ver onder de andere offertes ligt, moet uw uzelf de vraag stellen “haal ik hiermee ook echt kwaliteit in huis?” U wilt immers ruim 25 jaar zorgeloos kunnen genieten van uw zonnepanelen installatie.